Interviews Werkgevers / Dakdekkers |
Interviews werkgevers/dakdekkers
Directeur Anne Hoekstra van Adaktis Dakwerken te Groningen "Wij zijn al meer dan tien jaar bewust bezig met het hittebeleid. Onze regeling is vorig jaar zelfs als voorbeeld meegenomen in een overleg van sociale partners. In onze regeling staat de eigen verantwoordelijkheid van de dakdekker voorop. De tropenroosterregeling is afhankelijk van de temperatuur. Bij temperaturen boven de 25 graden kan de verantwoordelijke voorman op een project in overleg met de leidinggevende besluiten maximaal vier uur eerder te stoppen met werken, waarvoor twee uur vrijwillig ATV wordt opgenomen en de andere twee uren door mij cadeau worden gedaan. Op die manier hebben we de meest efficiënte inzet van productiviteit op het dak. 's Morgens nog vroeger beginnen vind ik geen optie, omdat dit juist in de warme zomerperiode, waarin mensen ‘s avonds later naar bed gaan, heel snel gaat opbreken. Als je door de hitte wordt bevangen, wordt het risico van valgevaar groter. Daarnaast komt het de kwaliteit van het dak veelal niet ten goede: het verwerken van bepaalde materialen wordt bij hoge temperaturen steeds lastiger. Het hebben van een hitteregeling is volgens mij heel belangrijk!"
Dakdekker Aad de Kievid van Dakland in Tiel "Als het zo heet is dan drink ik veel en zorg ik dat ik mijn pet op heb. En ik houd mijn kleding aan. Dat is de beste bescherming. In mijn blote bast zul mij niet tegen komen op het dak. Ik zie het de jonge jongens wel doen. Zij willen graag bruin worden. Dat herken ik wel, ik was vroeger ook zo. Ik heb zelfs een keer de blaren op mijn lijf gehad na een dag werken in de zon. Nu weet ik beter en geef ik meer om mijn gezondheid dan om een leuk kleurtje. Werken in de hitte is zwaar. Dat voel je aan je voeten als je 's avonds thuiskomt. Het is echt een stuk vermoeiender dan werken in normaal weer. In het weekend geniet ik wel van de zon hoor. Ik houd van motorrijden en dat is natuurlijk het leukste in mooi weer."
Directeur Peter van Hoek van Van Hoek Dakbedekking in Heeze "Als het echt warm begint te worden, dan zorgen we dat we eerder beginnen. Dat betekent zes uur 's morgens op het dak. Zo hopen we de hitte voor te blijven. Dat lukt niet altijd, soms is het om twaalf uur 's middags al niet meer te doen. Om de jongens zo goed mogelijk te beschermen, geven we ze een tas mee met zonnebrandcrème, een speciale pet met zonneflap en een koelbox met voldoende drinken. Helaas houd je jongens die tegen beter weten in hun t-shirt uitdoen. Bij extreme hitte is zonverlet het beste middel. Ik ben er een sterk voorstander van dat dit ingevoerd gaat worden. Voor de gezondheid van de mensen, maar ook voor de kwaliteit en productiviteit. Het zou erg goed zijn als er een centraal geregeld zonverlet komt, net zoals we het vorstverlet kennen."
Dakdekker Klaas Kuiler van DNN Groep in Emmen "Bij flinke hitte begin ik wat vroeger. Dat is wel pittig hoor. Dan gaat de wekker om vier uur 's morgens. Als dat een week duurt, ben je behoorlijk moe maar het scheelt flink wat uren werken in de hitte. In zo'n periode doe ik 's avonds rustig aan en blijf ik na het werk in de schaduw. Op zich heb ik trouwens geen hekel aan de zon. Ik vind kou vervelender. Om me goed te beschermen op het dak houd ik altijd mijn shirt aan, drink ik genoeg en zet ik een pet op als het echt heet is. Vooral je shirt aanhouden is belangrijk. Als je huid verbrandt, wordt het werken veel zwaarder. Dat heb ik in mijn 29-jarige loopbaan wel geleerd. Ik heb aardig wat zon gezien. De afgelopen jaren is het naar mijn idee overigens extremer geworden met het weer. De temperatuur loopt niet meer zo geleidelijk op. Het kan de ene dag twintig graden zijn en twee dagen later opeens dertig graden. Dat zijn heftige overgangen waar je alert op moet zijn." |