Veilig en Gezond op het Dak
Ongevallen met hoogwerkers PDF Afdrukken E-mail

2 mei 2017

88 ongevallen met hoogwerkers en verreikers in de afgelopen vijf jaar. Dat is de stand zoals die bekend is bij de Inspectie SZW.
Dat schrijft demissionair minister Asscher (SZW) in antwoord op Kamervragen van de SGP over de regels voor gebruik van hoogwerkers. In veel gevallen is de oorzaak van het ongeval het omvallen van de machine.

Jaarlijks 16 ernstige arbeidsongevallen met hoogwerkers
Bij die ongevallen met hoogwerkers en verreikers werden in totaal 96 personen slachtoffer van een arbeidsongeval. GemidSchaarhoogwerker met veilige uitstapdeld bekeken komt dit neer op 16 ernstige ongevallen met hoogwerkers per jaar met een of meer werknemers als slachtoffer. Niet meegenomen in de genoemde cijfers zijn ongevallen met torenkranen.

Niet opvolgen gebruiksvoorschrift vaak oorzaak ongeval
Volgens Asscher gebeuren ongevallen met hoogwerkers en verreikers vaak doordat de gebruikers de gebruiksvoorschriften en veiligheidsinstructies niet opvolgen die de fabrikant bij de machine heeft gevoegd. Soms ook ligt de oorzaak van de ongevallen bij aanpassing van de machine door de gebruikers zelf. Dan zijn de ongevallen het gevolg van het gebruik van de machine op een andere manier dan waar die voor bedoeld en ontworpen is.
Recentelijk heeft de Inspectie SZW de brochure ‘Werken op hoogte vanuit een werkbak’ gepubliceerd. In deze brochure zet de inspectiedienst de regels op een rij die gelden voor het gebruik van machines en/of werkbakken. Een toename van het aantal ongevallen met werken vanuit een werkbak vormde de directe aanleiding om deze brochure te publiceren.

Afspraken hoogwerkers in Arbocatalogus Platte daken
In de Arbocatalogus staan per risico afspraken over de daarvoor te nemen maatregelen. Bij werken op hoogte is in bepaalde situaties de hoogwerker een geschikte oplossing. Bij inzet van de hoogwerker is het van belang om goede voorlichting en instructie te geven. SBD heeft hiervoor de toolbox ‘Veilig werken met hoogwerkers’ opgesteld. Voor aanvullend advies kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met de arbovoorlichters van SBD (Paul Aalders en Ad Verhoeven).

 
< Vorige   Volgende >